بتن، یکی از متداول ترین مصالح ساختمانی است. در حال حاضر انواع بتن برای ساختمان سازی به کار می روند که هر یک دارای یک سری ویژگی های فیزیکی، خواص شیمیایی و مکانیکی هستند. یکی از انواع بتن مورد استفاده در ساختمان، بتن سبک است. بتن سبک عبارت است از بتن هایی که دانسیته آن در محدوده 1440 تا 1850 کیلوگرم بر متر مکعب می باشد. مقاومت فشاری این بتن حدود 5/17 مگاپاسکال گزارش شده است.
بتن سبک عایق بندی چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟
بتن سبک مخصوص عایق بندی بر اساس دانسیته بتن به سه گروه اصلی دسته بندی می شود:
1- بتن سبک عایق بندی با دانسیته 240 و 800 کیلوگرم بر متر مکعب در حالت خشک، اولین گروه از این بتن ها هستند. از این نوع بتن برای بام ها، پر کردن کف، پوشش دهی آبگذرها و … استفاده می شود.
2- بتن عایق بندی با دانسیته 800 و 1400 کیلوگرم بر متر مکعب در حالت خشک شده، دومین گروه این مصالح ساختمانی هستند. برای تهیه این نوع بتن از مواد معدنی نظیر دیاتومیت، شیل، اسلیت، سرباره آهن و … استفاده می شود.
3- بتن سبک عایق سازی با دانسیته 240 تا 1440 کیلوگرم بر متر مکعب در حالت خشک، سومین گروه از بتن های سبک هستند. برای تهیه این بتن از خمیر سیمان، ملات ماسه و حفره های هوا استفاده می شود. تخلخل در بافت این بتن، مهم ترین ویژگی آن به شمار می رود.
تمام سه نوع بتن فوق مطابق با استانداردهای انجمن بتن و استانداردهای مصالح ساختمانی تهیه می شوند. این بتن ها عموماً در دو دسته اصلی بتن های با دانسیته کم و بتن هایی با دانسیته متوسط دسته بندی می شوند. در برخی از موارد کاربردی این بتن ها از مصالح با تراکم بالا استفاده می شود و در برخی از پروژه ها نیز بتن با تخلخل زیاد (دارا بودن مقدار زیاد هوا) به کار می رود.
نحوه استفاده از بتن سبک
اختلاط بتن سبک با سایر مصالح و مخلوط کردن آن ها با یکدیگر باید به صورت مکانیکی و با استفاده از ابزارهای مخصوص انجام گیرد. این روش منجر می گردد مصالح به صورت یکنواخت در بافت بتن پخش شود و در نتیجه، دانسیته مطلوب به دست آید. در ادامه زمانی که بتن مورد نظر، حاصل شد، بسته به نوع کاربرد می توان مقادیر مناسبی از آب به آن افزود. پس از آب، سیمان به بتن افزوده می شود.
در استفاده از بتن سبک و مخلوط کردن آن با سایر مواد به نکات زیر توجه داشته باشید:
از اختلاط بیش از حد بتن یا مخلوط کردن آن در مدت زمان زیاد، جداً پرهیز کنید؛ این کار موجب می شود دانه های مصالح سنگی بشکنند و دانسیته اصلی بتن را نیز تغییر می دهد.
برای بتن ریزی عموماً از پمپاژ استفاده کنید. صاف و یکنواخت کردن سطح با ابزارها نیز یکی دیگر از راهکارهای کار با بتن سبک می باشد.
به منظور کنترل یکنواختی بتن سبک، آزمون های دوره ای شامل سنجش رطوبت، وزن مخصوص، بازدهی، مقدار هوای موجود در بتن، انجام می گیرد.
بتن ها باید از نظر هدایت حرارتی، مقاومت فشاری، مقاومت در برابر یخزدگی، ترک خوردگی و … مورد انجام آزمون های استاندارد قرار بگیرند.
سنجش مقاومت بتن ها به ویژه هنگام پایه ریزی اهمیت زیادی دارد؛ چرا که باید بتواند بار ناشی از عبور و مرور را تحمل کند.
درصد مواد معدنی که در ترکیب تهیه بتن به کار می روند بر روی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی آن تأثیر بسیار دارد.
دانه های سبک تر برای تهیه این بتن ها حدود 5 تا 20 درصد وزن مصالح خشک، آب را جذب می کنند. دانه بندی این مواد برای تهیه بتن بسیار اهمیت دارد و بر طبق استانداردهای مصالح ساختمانی مورد کنترل قرار می گیرد